Mjerilo održivosti- luksuzni hoteli budućnosti

116561_Danfoss_Crown_Plaza_Still001_738x415 Dizajniran za održivost, „Crowne Plaza Copenhagen Towers“ doista je dizajniran za budućnost, s 60% nižom potrošnjom električne energije nego usporedivim hotelima koji koriste konvencionalnu energetsku tehnologiju, iz 2015. godine. Uvođenjem najbolje ekološke i energetske tehnologije hotel postiže ugljičnu neutralnost.

- 20. rujna 2018. Sastavio Danfoss Drives

Luksuzni poslovni hotel u Kopenhagenu, elegantna „Crowne Plaza Copenhagen Towers“ u četvrti Ørestad, dizajnirana je od temelja s obzirom na održivost. Njezina potrošnja električne energije i vode za 2015. bila je 60% i 30% manja od usporedivih hotela unutar Crowne Plaza lanca, u inozemstvu. Ovi rezultati pojačavaju globalni referentni status hotela. Zavidno slaba potrošnja energije i vode postižu se na čvrstoj osnovi inovativne tehnologije i operacije najbolje prakse, potvrđene certifikatom zaštite okoliša ISO 14001 i međunarodnim priznanjem nagradom Sustainable Tourism (SKÅL), za ekološki najprihvatljiviji hotel na svijetu.

Inovativni sustav hlađenja podzemnih voda

Kako bi potrošnja energije i emisije CO2 bile što je moguće niže, hotel je inzistirao na najsuvremenijoj energetskoj tehnologiji. Jedna od najznačajnijih karakteristika je inovativni sustav hlađenja podzemnih voda. To opskrbljuje grijanje i klimatizaciju za 366 soba, soba za konferencije, kuhinju, restoran i uredski prostor u susjednom krilu.

Opremljen je s 2.500 m2 solarnih ćelija

„Copenhagen Towers“ također je opremljen s 2.500 m2 posebno prilagođenih solarnih ćelija postavljenih na tri četvrtine hotelske fasade, gdje ćelije osiguravaju električnu energiju tijekom cijele godine. Instalacija predstavlja najveći niz solarnih ćelija u Danskoj koja je arhitektonski integrirana u zgradu koja proizvodi 200 MWh godišnje - što je ekvivalentno potrošnji električne energije 65 kuća prosječne veličine. I sustav grijanja i hlađenja podzemnih voda i solarnih ćelija dio su temelja na kojoj se razvija „zeleni“ profil hotela. Kako bi se povećala energetska učinkovitost i isplativost, sustavi su opremljeni AC frekvencijskim pretvaračima u obliku VLT®HVAC frekvencijskih pretvarača i Danfossovih solarnih pretvarača.

Rashlađivanje podzemnih voda i toplinske pumpe osiguravaju uštedu energije

Sustav hlađenja podzemnih voda zahtijevao je dvije faze bušenja do dubine od 110 metara na dvije lokacije u blizini hotela. Ljeti se hladna voda s tla, na 7-9 ° C, pumpa iz seta spremnika i salje u hotelski podrum kroz izmjenjivace topline i nakon toga natrag u toplinski spremnik gdje se toplina akumulira i pohranjuje tijekom toplijih mjeseci. Ohlađena voda iz izmjenjivača topline cirkulira kroz zgradu kako bi se postigla željena temperatura. Nije potrebno aktivno hlađenje. COP (koeficijent učinkovitosti) može biti visok do 40, Sto znaci da je postignuta 40 puta veca ucinkovitost od elektricnog hladjenja.

Zimi, voda iz spremnika, koja je akumulirala toplinu tijekom ljetnog razdoblja, pumpana je kroz izmjenjivač topline natrag prema spremnicima. Toplina iz izmjenjivača topline šalje se kroz dvije toplinske pumpe koje povećavaju temperaturu do 55 ° C. Kasnije se  koristi za zagrijavanje hotelskih soba i ureda.

"Kombinacija sustava hlađenja podzemnih voda i toplinskih pumpi je inovativno rješenje. To nam omogućuje da recikliramo toplinu od ljetnih mjeseci i koristimo ga tijekom zimskih mjeseci ", objašnjava Peter Andersen, ravnatelj nekretnina Kopenhagen Towers. Instalacija predstavlja u Danskoj prvi sustav za hlađenje i grijanje temeljen na podzemnim vodama i štedi do 90% hotelske potrošnje energije klima uređaja.

Visoka učinkovitost zahvaljujući VLT® frekvencijskim pretvaračima

Dvije GEA Grenco toplinske pumpe imaju kombinirane performanse toplinske pumpe od 2.400 kW i opremljene su VLT® HVAC Drive FC 102 kontroliranim vijčanim kompresorima koji omogućuju pumpama kontinuirano prilagođavanje toplinske snage od niske do pune performanse, uz istu učinkovitost. Toplinske pumpe ne rade uvijek u punom kapacitetu, pa je stoga važno za potrošnju energije da je učinkovitost visoka, bez obzira na to radi li sustav u punom ili sa pola kapaciteta. Sve pumpe s podzemnim vodama kontroliraju se izmjeničnim napajanjem u obliku VLT® HVAC Drive FC 102 i kontrolu brzine pumpi koje pokreću toplinu oko unutarnjih sustava grijanja i klimatizacije u hotelu izvode isti AC frekvencijski pretvarači. To pomaže u osiguravanju dobre kontrole kapaciteta i omogućava superlativnu uštedu energije za sustav pumpi.

Fasada prekrivena solarnim ćelijama

Cijela južna strana hotela prekrivena je ultra tankim, visokotehnološkim solarnim ćelijama. Zajedno, one proizvode oko 200 MWh godišnje, oko 10% potrošnje električne energije u hotelu.

Hotel kupuje preostalih 90% u obliku zelene energije koju proizvode vjetroturbine iz Energi Danmark A / S.

Elektronički kontrolirani volumen zraka

Koristi se nekoliko inicijativa za smanjenje emisija CO2 što je više moguće i kako bi se osiguralo da hotel postigne svoj cilj održivosti. Na primjer, ventilacija VAV (Variable Air Volume) je instalirana u svim hotelskim sobama. "To znači da možemo kontrolirati količinu zraka elektronskim putem u svakoj sobi, ovisno o potrebi i popunjenosti. Također imamo inteligentnu rasvjetu u svim hotelskim koridorima i štedljivu rasvjetu općenito. U gostinjskim sobama su LED svjetiljke za čitanje ", kaže Andersen.

Druga mjera je oprema za uštedu vode, uključujući energetske i vodonepropusne perilice posuđa. Također su smanjeni nepotrebni proizvodi i ambalaža. Sobe imaju LED flat-screen televizore koji su u trenutku kupnje bili energetski najučinkovitiji.

Računalno upravljana oprema

Sva elektronička oprema kontrolirana je računalom, tako da se potrošnja drži na minimumu kada soba nije u uporabi. Temperatura hladnjaka mijenja se prema dobu dana. Sve komponente hotelske IT infrastrukture - ne samo računala i prijenosna računala - odabrane su zbog njihovih energetskih karakteristika i recikliranja.

Hotel je čak odlučio napustiti uobičajenu mapu s informacijama o hotelima. Sve informacije koje su gostima hotela potrebne, dostupne su u elektronskom i interaktivnom obliku putem televizije i predstavljene su u poznatom formatu "internetske stranice". "Naše osnovno načelo je postizanje održivosti bez ugrožavanja kvalitete i udobnosti posjetitelja. Vjerujem da smo uspjeli postići oboje ", kaže Andersen.

UN Global Compact

„Crowne Plaza Copenhagen Towers“ ispunjava zahtjeve programa „EU GreenBuilding“. Također je prvi hotel u Danskoj koji se registrira pod UN Global Compact-om.

Hotel je izgrađen prema danskom standardu niske energije klase 2 koji propisuje potrošnju od 42,6 kWh energije po kvadratnom metru godišnje.

 

 

Uključite se na društvene mreže Sudjelujte

Želite li se družiti s nama?

Upoznajte nas i sudjelujte u razgovoru