EPBD je veliki korak za europske građevine

danfoss-solutions-travel-life-two-accomodation-buildings-next-to-each-other-copenhagen-1120x742 Zgrade u kojima živimo, spavamo i radimo imaju ogroman potencijal za uštedu energije. Sada je vrijeme da otkrijete mogućnosti „skrivene“ iza betona, stakla i čelika –to sve omogućuje stvaranje ogromnih ušteda, nova radna mjesta i bolji smještaj za život. Revidirani EPBD važan je korak u otkrivanju ovog potencijala.

- 18. siječnja 2019. Sastavio Danfoss Drives

Godine 2030. u energetskim računima - putem optimizacije tehničkih građevinskih materijala - tijekom jedne godine za građane EU, moglo bi se uštedjeti 67 milijardi eura i početi smanjivati emisije od 156 milijuna tona CO2, što odgovara 82 milijuna automobila (kao što je zabilježeno u Danfoss ECOFYS studiji).

Veliki korak na tom putu usvojen je 9. srpnja 2018., kada je stupila na snagu nova Direktiva o energetskoj učinkovitosti zgrada (EPBD). EPBD ubrzava mobilizaciju investicija i troškovno učinkovitu obnovu postojećih zgrada s vizijom dekarboniranih zgrada do 2050. godine. Revizija između ostalog uvodi nove odredbe za poboljšanje pametnih tehnologija i tehničkih građevinskih sustava.

Države članice morat će prenijeti svoje odredbe u nacionalno pravo (do 10. ožujka 2020.). To znači 20 ambicioznih mjeseci za europske vlade da iskoriste potencijal triju stupova energetske učinkovitosti zgrada, posebno u području optimizacije tehničkih sustava zgrada (pored grijanja ili hlađenja).

EPBD u Danfossovim očima (na štetu digitalizacije) ključ je temeljnih prava u našim zgradama i širem energetskom sustavu u budućnosti. Tehnički građevinski sustavi uključuju sustave za grijanje, hlađenje, provjetravanje i toplu vodu. Optimiziranjem kontrole protoka energije u tim sustavima potrošnja energije može se smanjiti za prosječno najmanje 30% kako bismo mogli iskoristiti prednosti koje nudi era digitalizacije.

"Inspekcije su jasno ojačale odredbe koje se odnose na tehničke građevinske sustave u novom EPBD-u. Pozdravljamo ovaj korak jer ne samo da će se uštede u potrošnji energije povećati, već i milijuni građana će moći uživati u većem komforu kuće i u boljoj kakvoći zraka ", kaže Lars Tveen, predsjednik Danfoss grijanja.

Jedini način za značajno poboljšanje energetske učinkovitosti zgrada je usredotočenost na postojeće zgrade. Devet od deset postojećih zgrada u EU bit će zauzete do 2050. Obnova građevinskog materijala je puno više isplativija nego što se trenutno smatra . Troškovi ulaganja za osnovna poboljšanja u kontroli protoka energije u zgradama su niski, a isplata je dvije godine.

"Prioritet investitora je također smanjiti jaz energetske učinkovitosti u obnovi energije, što je razlika između izračunate i stvarne potrošnje energije. Optimizacija tehničkih građevinskih sustava, posebno za djelomična opterećenja, smanjit će taj jaz osiguravajući dinamičko uravnoteženje tokova energije, bez obzira na do vanjske temperature ili unutarnje uporabe. " kaže André Borouchaki, CTO, Danfoss Drives.

Činjenice o nekretninama u EU

Zgrade čine oko 40% potrošnje energije i 36% emisija CO2 u EU. Trenutno oko 35% zgrada u EU ima više od 50 godina, a više od 75% zgrada je energetski učinkovito, dok se svake godine svake godine obnavlja svega 0,4-1,2% zgrada (ovisno o zemlji). Stoga, velika obnova postojećih zgrada može dovesti do značajne uštede energije.

Poboljšanje energetske učinkovitosti zgrada može također generirati druge ekonomske, društvene i ekološke koristi. Bolje zgrade pružaju veću razinu udobnosti i dobrobiti za svoje stanovnike i poboljšavaju zdravlje smanjujući bolest uzrokovanu lošom klimom u zatvorenom prostoru. Oni također imaju veliki utjecaj na dostupnost grijanja i hlađenja.

Poboljšanje energetske učinkovitosti stambenog fonda i uštede energije koje EPBD donosi pomoći će mnogim kućanstvima da izbjegavaju energetsko siromaštvo.

Ulaganje u energetsku učinkovitost također potiče gospodarstvo, pogotovo građevinsku industriju koja generira oko 9% europskog BDP-a i izravno pokriva 18 milijuna radnih mjesta.

Činjenice o revidiranom EPBD-u

• Zemlje EU morat će uspostaviti snažnije strategije dugoročne obnove, s ciljem izgradnje nacionalnih zaliha zgrada s čvrstim prekretnicama do 2050. godine i ključnih pokazatelja uspješnosti

• Optimizacija tehničkih građevinskih sustava promicat će, na primjer, zahtjeve za samoregulirajuće uređaje za regulaciju sobne temperature ili obveznu evaluaciju i dokumentaciju energetske učinkovitosti sustava tehničkih građevina od strane instalatera

• Jaz energetske učinkovitosti usmjerit će se na obveznu procjenu energetske učinkovitosti sustava hlađenja i grijanja pod djelomičnim radnim uvjetima za inspekcije

• U budućnosti će se poticati daljnji razvoj pametnih tehnologija, kao što su zahtjevi za ugradnju sustava automatizacije i kontrole ili dobrovoljne europske sheme za procjenu pametne spremnosti zgrada

• E-mobilnost će biti podržana uvođenjem minimalnih zahtjeva na benzinskim postajama i vodoopskrbnim infrastrukturama

• Promicanje zdravlja i dobrobiti stanovnika također će biti na čelu, s povećanim razmatranjem kakvoće zraka i ventilacije u stambenim područjima.

 

 

Uključite se na društvene mreže Sudjelujte

Želite li se družiti s nama?

Upoznajte nas i sudjelujte u razgovoru