Hibridizacija

Hyb1

Budućnost energije je – pohranjivanje

Svjetska potražnja za energijom eksponencijalno se povećava dok postoji mnogo načina za ispunjavanje potražnje. Konstantno, i prilično brzo, svijet mijenja svoje primarne izvore energije. Dok prelazimo sa fosilnih goriva kao što su nafta i ugljen, preko prirodnih plinova i nuklearne energije, do obnovljivih izvora, ovisno od brzine vremenskog utjecaja, postoji sve veća potreba za nadilaženjem praznina koje se javljaju kada su opskrba i potražnja za energijom u neravnoteži. 

- 27. kolovoza 2018. Sastavio Danfoss Drives

U skladu sa očekivanjem povećanja potrošnje energije za trećinu do 2035. godine, susrećemo se sa izazovom usklađivanja ponude sa potražnjom, uzimajući u obzir najbolje tehnologije koje imamo u proizvodnji, distribuciji i efikasnosti u potrošnji.

Rješenja koja nam trebaju, postoje danas, a tu je, također, i ogroman potencijal za implementaciju energetski efikasnih tehnologija: 63% potencijalne uštede energije se nalazi u industriji i zgradama, a 90% zgrada u EU nije renovirano u pogledu energetske efikasnosti. Istovremeno, dokumentirano je da se BDP povećava za 1% godišnje kao direktan rezultat uvođenja mjera za energetsku efikasnost. 

Hibridna rješenja donose fleksibilnost koja nam je potrebna

Hibridizacija u obliku pohrane energije je jedna od najnovijih vodećih tehnologija koja brzo postaje mega trend. Pohranjivanje energije nam nudi fleksibilne načine za zadovoljavanje ponude i potražnje, premošćavajući jaz između proizvodnje i potrošnje, smanjenjujući vršna opterećenja i prekoračenja. Korištenjem dostupnih tehnologija i usluga, kupci budućeg energetskog sustava će proizvoditi, čuvati, trošiti i prodavati električnu energiju.

Proizvodnja, potrošnja, pohrana i prodaja

Za korisnike u energetskom sustavu budućnosti, pohranjivanje energije odgovara nepredvidljivim izazovima kao što su vremenski uvjeti (u odnosu na obnovljive izvore energije) i potrebe industrijskih kupaca (s inherentnim promijenama u zahtjevima). Ovdje se upravo pojavljuje hibridizacija.

Hibridizacija na prvi pogled

Jednostavna i široka definicija hibridizacije je svaki sustav sa dva ili više izvora energije koji zajedničkim djelovanjem pokušavaju ostvariti rezultate. Možda je najprepoznatljiviji oblik hibridizacije danas hibridno vozilo gdje se konvencionalni sustav pogonskog motora sa unutrašnjim sagorjevanjem kombinira sa električnim pogonskim sustavom kako bi se stvorio „hibridni“ pogonski sustav. Prednosti hibridizacije, u ovom slučaju, su ušteda goriva, poboljšanja performansi i smanjenje emisije.

Hibridna rješenja se prvenstveno primenjuju iz bar jednog od sljedećih razloga, a s ciljem:

smanjenja ili odlaganja kapitalnih izdataka;

izbegavanja prekomjernog dimenzioniranja sustava;

 

 • odgađanje ulaganja u infrastrukturu; 
 • pomoći lokalnoj proizvodnji energije; 
 • sprječavanja energetske nestabilnosti; 
 • pomoći pri uključivanju obnovljivih izvora u mrežnu infrastrukturu – u situacijama preopterećenja, hibridni sustav može usmeriti energiju prema skladištu. Kada su nivoi potražnje visoki, može se pristupiti mediju za pohranjivanje kako bi se osigurao dodatni izvor energije.  
 • smanjenja operativnih troškova; 
 • poboljšanja efikasnosti sustava; 
 • smanjenja vremena zastoja sustava povećanjem čvrstine u slučaju problema sa kvalitetom energije; 
 • povećanja dostupnosti sustava. 

 

Hibridni sustavi mogu povećati efikasnost sustava i izbjeći prekid električne energije uzrokovane problemom kvaliteta mreže.

 

Ključne prednosti pohranjivanja energije

 Očekuje se da će se hibridizacija sustava nastaviti značajno širiti u različitim industrijama i sektorima na kopnu i moru, posebno zbog smanjenja akumulatora i povećanja gustoće energije. 

 Danfoss Drives može pružiti pomoć pri uvođenju sustava za pohranu energije u sustav ako odlučite implementirati hibridizaciju u svoje aplikacije. Pružamo osobnu podršku i druge resurse koji vam pomažu da dobijete uvid u prednosti hibridizacije za vaše aplikacije. Na primjer, pozvani ste da prisustvujete našim webinar-ima.

 

Danfoss Drives rješenja za pohranjivanje energije

 Pohranjivanje energije se često opisuje kao ključni faktor za integraciju obnovljive energije u proizvodnji električne energije. Danfoss proširuje opseg pohranjivanja energije i razvija rješenja koja se također usredotočuju na optimizaciju potrošnje energije. S opremom i cijelim procesom za pohranu energije, moguće je značajno poboljšati kvalitetu energije, kao performanse i ukupnu učinkovitost.

 Energetski sustavi budućnosti pružit će dodatna poboljšanja u mreži i uključuju mnoge korisničke tehnologije. Danfoss Drives nudi proizvode, inženjerske i testne sustave za pohranu energije u raznim hibridizacijskim aplikacijama. Na primjer, ublažiti vršno opterećenje, sposobnost crnog starta, rezervnu energiju i kratkoročni gubitak napajanja u različitim industrijama:

Integracija obnovljivih izvora energije

 •  Predviđanje proizvodnje energije 
 •  Izglađenje vršnog opterećenja 
 •  Prevladavanje kratkoročnogh gubitka napajanja 

 Stabilnost mreže – pomoćni servisi

 • Regulacija frekvencije/inercija emulacije 
 • Upravljanje rezervnim napajanjem 
 • Mogućnost preopterećenja/pojačanje 
 • Brzo pokretanje/reakcija 

 Mreže

 • Kompenzacija vršne snage na razini podsustava 
 • Rezervna snaga u kritičnim situacijama 

 Efikasnost

 • Optimizacija proizvodnje električne energije u suradnji s proizvođačima dizelskih i prirodnih plinova 
 • Optimizacija potrošnje u brodskim aplikacijama 
 • Čista energija u lukama 

 Ekologija

 • Čista energija u lukama 
 • Premošćenje i integracija sirovina iz obnovljivih izvora 

 Dostupnost električne energije

 • Kontinuirano napajanje za telekomunikacijske uređaje, zračne i bolnice 

 Izgradnja i rudarstvo

 • Lokalna proizvodnja energije, tipično dizel generatori, i optimizacija rada baterije  
 • Hibridizacija stroja 

Ukoliko želite iskoristite prednosti hibridizacije, Danfoss Drives će pomoći u integraciji skladišta energije u Vaš sustav. Za više informacija, kontaktirajte: drives.hr@drives.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hyb2

 

Uključite se na društvene mreže Sudjelujte

Želite li se družiti s nama?

Upoznajte nas i sudjelujte u razgovoru