Jednostavan korak prema velikim uštedama energije u kućanstvu

 

Danfoss_ Key visual4 Novo izvješće pokazuje da za oko 70 milijuna europskih kućanstava troškovi energije mogu znatno smanjiti nadogradnjom sustava grijanja s termostatskim radijatorskim ventilima.

- 16. ožujka 2018. Sastavio Danfoss Heating

Na grijanje se troši između 48 i 69 posto ukupne potrošnje energije u kućanstvu u 24 od 28 zemalja EU. Prema novim dokazima Europskog udruženja za automatizaciju zgrada (eu.bac), potrošnja energije mogla bi se značajno smanjiti ako bi vlasnici kuće zamijenili nekontrolirane, ručne ventile radijatora s termostatskim radijatorskim ventilima koji automatski podešavaju grijanje na unaprijed postavljenu razinu. Eu.bac studija procjenjuje da je oko 500 milijuna nekontroliranih ventila još uvijek postavljeno na radijatore u kućama diljem EU, trošeći energiju i novac iz godine u godinu.

Termostatski radijatorski ventil može se postaviti tako da učinkovito i bez ugrožavanja udobnosti zagrijava sobu na zadane postavke. Kad temperatura prostorije dosegne tu vrijednost, ventil zatvara protok vode kroz radijator. Kad sobna temperatura ponovno padne, termostatska glava ponovno otvara radijatorski ventil. To je tehnologija koja se desetljećima pokazala vrijednom ", objašnjava Anders Barkholt, potpredsjednik, Stambeno grijanje, Danfoss.

Ovakva vrsta termostatske regulacije radijatora znači da kućanstva zadržavaju toplinu bez trošenja energije, npr. kada se prozori moraju otvoriti kako bi se oslobodila toplina. Na taj način, vlasnici kuća mogu uštedjeti novac dok povećavaju udobnost u svakom trenutku.

Znatan potencijal uštede energije

Termostatski radijatorski ventili također imaju ogroman potencijal uštede energije za društvo u cjelini.

Eu.bac je pripremio detaljnu analizu za svaku zemalju pojedinačno na temelju podataka Europske agencije za okoliš o potrošnji energije i troškovima grijanja u kućama EU. Istraživanje prikazuje da bi građani EU mogli uštediti ogromnih 12 milijardi eura godišnje i smanjiti emisije CO2 za oko 24 milijuna tona ukoliko se na svih 500 milijuna radijatora s nekontroliranim ventilima u EU ugrade termostatskim radijatorski ventili. Procjena se temelji na prosječnoj štednji energije od 18% prilikom ugradnje termostatskog radijatorskog ventila, konzervativnog broja koji može biti znatno veći.

 Korištenje termostatskih radijatorskih ventila je jeftino rješenje za postizanje udobnosti uz minimalne troškove. Budući da je kupovna cijena termostatskog radijatorskog ventila slična nekontroliranim ventilima, čini se očiglednim da svaki radijator mora imati termostatski radijatorski ventil ", kaže Stephan Kolb, šef industrije, grijanje u Danfossu.

S obzirom na cijeli trošak instalacije, uključujući i rad, eu.bac studija pokazuje da je prosječno vrijeme vraćanja termostatskih radijatorskih ventila samo dvije godine. Vrijeme vraćanja u usporedbi s tipičnim vijekom visokovrijednog termostatskog radijatorskog ventila, na pr. Danfoss ventil s vijekom od najmanje 20 godina, pokazuje da su potencijalne uštede koje su jednom instalirane ogromne.

"Ušteda energije s termostatskim radijatorskim ventilima povoljna je za budžet kućanstva i za nacionalne ekonomije, a naposljetku i za borbu protiv klimatskih promjena", kaže Anders Barkholt.

Izdvajamo iz izvješća EUBAC-a

• Oko 40% europskih kućanstva opremljeno je nekontroliranim ručnim ventilima.

• Građani EU bi uštedjeli gotovo 12 milijardi eura godišnje za energiju ukoliko bi ugradili termostatske radijatorske ventile.

• Kućanstva širom EU mogla bi uštedjeti 130 TWh energije godišnje.

• Emisije CO2 u EU bi se smanjile za oko 24 milijuna tona.

• Trošak nadogradnje bit će vraćen kroz uštedu energije u samo dvije godine.

• Zamjena ugrađenih termostatskih radijatorskih ventila starijih od 20 godina mogla bi donijeti dodatne uštede od 30 TWh.

 

 

 

Uključite se na društvene mreže Sudjelujte

Želite li se družiti s nama?

Upoznajte nas i sudjelujte u razgovoru